Szemszárazság

 • Száras szem szindróma.

Látásunk segítségével az információk több mint 80 %-a jut el hozzánk. Szemünk a legfőbb érzékszervünk, amely összeköt bennünket környezetünkkel. A szem a legveszélyeztetettebb érzékszerv is egyben, az élet- és munkakörnyezet számtalan tényezője hat rá. Mikor jön el tehát a kellő idő, hogy törődni kezdjünk a szemünkkel? A válasz egyértelmű, bármikor, minél előbb, annál jobb, mégpedig napi rendszerességgel. A száraz szem szindróma manapság az egyik leggyakoribb megbetegedés. A népesség több mint 20 %-át sújtja, a civilizációs betegségek közé tartozik. Jellemzője a csökkent könnyképződés, vagy a könny fokozott elpárolgása a szemfelszínről. Ez azzal jár, hogy a szemfelszínt a könnyek nem mossák le eléggé, így a szaruhártya kevésbé védett, és kiszárad.  Az ezzel a szindrómával küzdő páciensek szemfáradtságra panaszkodnak, úgy érzik, mintha idegen test vagy homok került volna a szemükbe, irritáció, viszketés, égető érzés, vörösödés, fényérzékenység, esetleg átmeneti látászavarok fordulhatnak elő napközben. A nem kezelt szemszárazság komoly látáskárosodást okozhat. Már az első jeleknél ajánlatos felkeresni a gyógyszertárat és szemszárazság kezelésére alkalmas műkönnyet vásárolni. A műkönnyet tartsuk magunknál és alkalmazzuk a szem igénye szerint. Pontos útmutatás nem létezik. Van, akinek elég egy csepp, de van, akinek háromra van szüksége. A műkönny nedvesíti a szemet, s egyúttal leöblíti a nem kívánatos részecskéket, a szemet nem károsítja, túladagolás veszélye nem áll fenn. Amennyiben a probléma nem szűnik, fel kell keresni a szemorvost. Paradox módon a szemszárazság túlzott könnyezésben is megnyilvánulhat. Ilyenkor a hiba nem a könnymennyiségben van, hanem azok minőségében. Ilyen esetben olyan műkönny a legalkalmasabb, amely a könnyfilm minden rétegét erősíti (pl. SensiVit A és E-vitaminnal).

 • Kockázati tényezők.

A szemszárazságot több tényező is okozhatja: számítógép, tévéképernyő, mesterséges világítás, klimatizáció, kontaktlencse, repülőút, füstös helyiség, szél, szennyezett környezet. A probléma okozója gyakran az öregedés, hormonális változások (terhesség, menopauza), gyógyszerhasználat (antikoncepció, antidepresszáns, antihisztamin, diuretikum), akárcsak egyes betegségek (cukorbaj, pajzsmirigybetegség, autoimmun betegség).

Mivel nem tudjuk teljesen kizárni e kockázati tényezők szemünkre való hatását, igyekeznünk kell legalább minimálisra csökkenteni a lehető legtöbb kockázati tényezőt. Például munkakörnyezetünk átalakításával, vagy egészségesebb életmóddal, és persze a  szemünk mindennapos ápolásával.

Az egészséges szem érdekében betartandó TÍZPARANCSOLAT: 
 1. védje a szemét minőségi napszemüveggelsi 
 2. rendszeresen keresse fel a szemorvost
 3. megfelelően alakítsa ki munkakörnyezetét és munkarendjét
 4. tudatosan pislogjon
 5. figyeljen oda a rendszeres folyadékbevitelre 
 6. kerülje a füstös és klimatizált helyiségekben való hosszas tartózkodást
 7. használjon légnedvesítőket
 8. mozogjon naponta friss levegőn
 9. mozogjon naponta friss levegőn
 10. szemszárazság-érzet esetén használjon műkönnyet

UNItears - Nedvesítő oldat epitelizációs és nedvesítő hatással.
SensiVit - Szemfáradtság és a szemszárazság  ellen
OCUhyl C - Műkönny hialuronsavval és körömvirág-kivonattal