Szemvörösség

Az elmúlt 25 év során, amióta a szemészet területén tevékenykedem, folyamatosan azt hallom más szakterületeken dolgozó kollégáktól, hogy a szemcseppek esetében a vényfelírási korlátozások jelentősebb lazítására lenne szükség. Ezzel kapcsolatban két ellentétes vélemény fogalmazódik meg. A szemorvosok általában azzal érvelnek, hogy a szem speciális berendezésekkel történő alapos kivizsgálása nélkül nem lehet korrekt diagnózist felállítani, s ily módon megfelelő kezelést sem javasolni, ezért a vényfelírási korlátozások lazítását a szemcseppek esetében inkább ellenzik.

Ezzel szemben a többi specialista azzal érvel, hogy üdvözölnék a gyógyítási lehetőségek skálájának szélesítését, elsősorban könnyebb lefolyású szembetegségek esetén. Amennyiben  a beteg komolyabb problémákra panaszkodik, természetesen szemorvoshoz küldenék. A helyzet az utóbbi években – a gyógyszertárakban szabadon árusítható szemcseppek szélesebb kínálatának köszönhetően is – javul. Mondhatni, a szemet érintő panaszok többsége, amelyekkel a betegek a többi szakterületeken dolgozó kollégákhoz fordulnak, többé-kevésbé a kevésbé súlyos – de a betegre zavaróan ható – „szemvörösséggel“ kapcsolatosak. Az efféle probléma sokszor „kereszt betegnek és orvosnak“ egyaránt. Látásvesztés, vagy súlyos szemkárosodás azonban ezekben az esetekben nem fenyeget.

„Szemvörösségnek“ (a szem felületi gyulladásának) többféle oka lehet. A gyakorlatban a leggyakoribb okok a következők: 
  1. kötőhártya-gyulladás
  2. lokális allergiás reakciók
  3. asztenópia, azaz a szem kifáradása (szemvörösödés, amelyet a szem többrétű megerőltetése okoz: autóvezetés, tévénézés, számítógépen végzett munka, helytelenül korrigált refrakciós hiba)
  4. reaktív vérbőség (fáradtság, sírás, kontaktlencse, füstös helyiségben való tartózkodás, stb.)
  5. baleset utáni állapot
  6. száraz szem szindróma (a könnyfilm összetételének sérülése, ami kényelmetlen érzéshez és szemirritációhoz vezet).

A szemorvosoknak igazuk van abban, hogy korrekt diagnózist felállítani szemvizsgáló berendezések nélkül az itt felsorolt panaszok mentén szinte lehetetlen. Viszont minden apróság, vagy a szemben jelentkező diszkomfort érzés miatt az ember nem rohan rögtön orvoshoz.  Szükség lenne olyan „ügyes kis szemcseppre“, amely mindig kéznél van. Otthon. Autóban. Olyan szemcseppre, amely az említett panaszok többségét orvosolná, vagy legalábbis enyhítené. De csak akkor, ha semmiképp nem árt, bármi legyen is a gond. Olyan cseppre, amelyet a nem szemész orvos vagy gyógyszerész is nyugodt lelkiismerettel ajánlhat bármilyen „szemvörösség“ esetén. Mindenkinek: felnőtteknek, gyerekeknek, újszülötteknek egyaránt. Miközben biztos lehet abban, hogy segíteni fog és nem ártalmas. Más gyógyszerekkel való kölcsönhatások nélkül. Olyan szemcseppre, amelyet otthon is készenlétben tarthatunk. Amelyet panaszok esetén becseppenthetünk, vagy kiöblíthetjük vele a szemünket, ha valami belekerült, ill. ha a szemünkben támadó kényelmetlen érzést szeretnénk megszüntetni, bármi legyen is az oka. Az ilyen „ügyes kis szemcseppnek“ több hatást kellene kifejtenie egyidejűleg:

  1. fertőtlenítő és antibiotikus hatás
  2. összehúzó hatás 
  3. gyulladásgátló hatás.

Sokáig úgy tűnt, hogy ilyesmit nem lehet létrehozni. De nem így van. Van egy ilyen termék, pedig semmi újat nem találtunk fel. Csak azt használtuk fel, amit már évszázadok óta sikerrel alkalmaznak különböző szembetegségekre, ez pedig a szemvidítófű-kivonat. Ezt a kivonatot komponáltuk bele az OCUflash nevű steril, pufferolt izotóniás szemcseppoldatba. A szemvidítófű fertőtlenítő, antibiotikus, összehúzó és gyulladásgátló hatású. Az OCUflash mindazon igényeket kielégíti, amelyekről eddig szó volt, ráadásul gyermekeknél is alkalmazható már kora csecsemőkortól.

Tapasztalatból tudjuk, és az édesanyáktól is halljuk, hogy a homokozóban, játék közben, vagy kinn a természetben történik a legtöbb  szemirritáció. Hogy a gyermekek elkerüljék az ilyen kellemetlenségeket, az OCUflash készítmény akár naponta többször is alkalmazható szemöblítésre. Érdemes az OCUflash-t ajánlani, mert gyengéd gyermekszemhez. Ráadásul gyulladásgátló és antibakteriális hatású, képes megszüntetni a kezdődő fertőzést és gyulladást. A szemvörösség hat felsorolt esete közül öt esetben jelentősen segít. A száraz szem szindrómát azonban nem tudja teljesen orvosolni. Ebben az esetben műkönny alkalmazására is szükség van.

A gyakorlatban eddig a „szemvörösségre“ leggyakrabban az Ophthalmo-Septonexet használták. Az azonban csak fertőtlenítő hatású. Ha az OCUflash-t használja, meglátja, hogy a kezelés sokkal jobb eredménnyel jár. Ráadásul nem terheli a pénztárcáját. Az OCUflash barátságos áron, vényfelírási korlátozás nélkül, szabadon árusítható a gyógyszertárakban. A beteg maga fizeti. Ajánlja az OCUflash-t a betegeinek.

MUDr. Jaroslav Karhan, szemorvos,
Szemészeti Klinika LF UK Olomouc 
Forrás: Detský lekár (Gyermekorvos ), 2007/1, 22. o.